500-TL üstü alışverişlerinizde Kargo BEDAVA!

KİTAP BAŞVURUSU

Yeni bir kitap yazdınız.

Kaleminize güveniyorsunuz ve yayımlatmak istiyorsunuz.

editor@yakinplan.com.tr adresine kitabınızı word formatında gönderirseniz en kısa zamanda editörlerimizin kitap hakkındaki yorumunu öğrenebilirsiniz.

Ama bir dakika lütfen!

Sadece kitabınızın metnini göndermeniz editörlerimizin işini zorlaştırır. Dolayısıyla sizin cevap almanız da gecikebilir. Kendinizi tanıtan kısa bir yazı ve kitap hakkında fikir verecek 1 sayfalık bir özet de gönderebilirseniz çok mutlu oluruz.

Şimdiden hayırlı olsun...

 

Süreç nasıl işliyor?
Kitabınızı bize gönderdiğinizde konuyla ilgili iki editörümüz birbirinden bağımsız olarak iki ayrı rapor hazırlıyor. Bu raporların özeti, takip eden Perşembe günkü Yayın Kurulu Toplantısına sunuluyor. Editörler, kitabın yayınlanması veya yayınlanmaması konusundaki kanaatlerini savunuyor. Yayın yönetmeni, satış yönetim ekibi ve editörlerin katılımıyla kitap hakkında oylama yapılıyor.

Kitabımı nasıl savunuyorlar?
Editörlerimiz, hazırladıkları raporları Yayın Kurulu Toplantısından önce birbirleriyle paylaşıyorlar. Kanaatlerini anlatıyorlar. Dosyanın olumlu ve olumsuz yönlerini tespit ediyorlar. Kurul'da, editörlerimiz, "Kitap neden yayınlanmalı?" veya "Kitap neden yayınlanmamalı?" sorularına cevap veriyor. Bu cevabı verirken somut bilgiler sunuyorlar. Kitabın yazarı olarak editörünüzü ne kadar beslerseniz, dosya hakkında o kadar iyi bir savunma yapmasını sağlamış olursunuz. İşte, editörünüzün cevabını vermek zorunda olduğu başlıklar:

- Yazarın, konuyla ilgi derecesi (uzman-tecrübeli-araştırmacı-tez yazıcı-ilgili-amatör meraklı-edebî ilgi)

- Yazarın, kaynak kullanmaktaki titizliği.

- Konunun tatmin edici düzeyde işlenip işlenmediği.

- Benzer konularda daha önce çıkmış kitaplardan farkı, yeniliği, kıymeti.

- Yazarın konuya hakimiyeti.

- Kitabın ana fikrinin gücü, objektifliği, orjinalliği.

- Kitabın hangi kitleye hitap ettiği (Genel, Erkek, Kadın, Çalışan Kadın, Ev Hanımı, Çocuk, Üst Gelir Grubu, Orta Gelir Grubu, Öğrenci-Üniversite, Öğrenci-Ortaöğretim vs).

- Kitabın toplumdan göreceği ilginin-ilgisizliğin olası nedenleri.

- Okurun kitaba vereceği olumlu ve olumsuz tepkiler.

- Yazarın önceki kitaplarının (varsa) olumlu, olumsuz yanları.

- Kitabın hangi dönemde yayınlanması gerektiği (Yaz, Güz, Kış, Bahar)

- Kitabın yayın dünyasına katacağı değer-vereceği zarar.

- Kitabın yayınevi markasına katacağı değer-vereceği zarar.

Bir başlıktan elenirsem?
Endişe etmeyin, hiçbir kitap tek bir başlık sebebiyle reddedilmez. Ayrıca bizim yayınlamaya uygun görmediğimiz bir dosya, kıymetsizdir, yayınlanmamalıdır diye bir durum da söz konusu değildir. Yayınevleri çok farklı sebeplerle bir dosyayı yayınlamama kararı alabilirler.

Mesela, kitabınızın konusu ilginç ve iyi de işlenmiş. Dili de güzel. Kaynak kullanımınız takdir edilecek seviyede. Peki daha önce aynı konuda çıkmış ve yine iyi yazılmış başka bir kitap daha varsa? Böyle bir durumda editörünüz devreye girer, Kurul'a raporunu sunmadan önce sizinle görüşür. Şunu söyleyebilir: Kitabınız, filanca kitapla aynı konuları işliyor. Her iki kitapta da eksik olan, bizim ilginç olacağını düşündüğümüz iki, üç başlık var. Bu konuları-olayları-tezleri araştırıp kitabınıza koyarsanız, ben dosyanızı savunabilirim.

Tavsiyeniz nedir?
Kitabınızın yayınlanmasında editörünüzün çok önemli bir misyon yüklendiğini unutmayın ve dosyanız hakkında onu çok iyi bilgilendirin.

 

Kapat